Nieuwe blogpost

 

Waarom sportmassage?

 

Ontspanningsmassage, Thaise massage, Ayurvedische massage, bindweefselmassage, voetreflexmassage, Loomi, loomi massage enz.  Je hoort zoveel verschillende termen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Want waarom nu sportmassage?

 

Ik zal dat hieronder uitleggen.

 

In principe zijn alle massages erop gericht om met bepaalde handgrepen ontspanning te brengen in lichaam en/of geest. Zo is de ontspanningsmassage vooral gericht om je innerlijke rust te geven. Deze massage doet niet zoveel voor je spieren omdat de strijkingen daarvoor te zacht zijn. Thaise massage daarentegen kan erg pijnlijk zijn en als deze niet goed uitgevoerd wordt kan dat zelfs tot weefselbeschadiging leiden.

 

Sportmassage is het toepassen van een complex van handgrepen op een (ontbloot) en ontspannen lichaamsdeel van een gezonde sporter met als doel de lichamelijke conditie van de sporter te verbeteren, eventuele blessures sneller te laten herstellen en(/of) eventuele gevolgen van een sport weg te nemen, of deze zo min mogelijk te doen voelen.

Voordat je jezelf erkend sportmasseur mag noemen moet je eerst met goed gevolg een opleiding tot sportmasseur te hebben afgerond. Naast het praktijkexamen zijn er ook theoretische examens zoals anatomie, fysiologie, sportmassage en sportverzorging (waaronder EHBO). Verder leer je niet alleen masseren, maar ook tapen, behandelen van eenvoudige sportblessures en hoe je een functieonderzoek van gewrichten uitvoert. Een sportmasseur weet dus best goed hoe het bewegingsapparaat van een mens in elkaar steekt.

 

Een sportmassage kan soms wat pijnlijk zijn, maar deze pijn mag nooit te intens zijn of te lang duren.  De technieken die gebruikt worden zijn er op gericht prikkels aan het lichaam te geven die weer reacties teweeg brengen. Door deze reacties wordt het evenwicht in het lichaam opnieuw hersteld. Een verstoord evenwicht door bijvoorbeeld overbelasting kunnen reacties als vermoeidheid, spierpijn, slechte doorbloeding, stijfheid en spierspanning teweeg brengen.  Door je regelmatig door een sportmasseur te laten masseren verminder je ook de kans op blessures.

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0