Nieuwe blogpost

 

Auw, ik heb zo’n spierpijn!    

 

 

Iedere sporter of niet-sporter kent wel het gevoel. Iets te fanatiek getraind, nieuwe bewegingen gemaakt of gewoon de tuin omgespit. En ja hoor, de volgende dag. Auw! Spierpijn. Alles doet pijn. Je voelt spieren waarvan je niet eens wist dat je ze had. De tweede dag is het niet veel beter en soms zelfs nog erger. Is daar nou niets tegen te doen? Helaas, spierpijn hoort nou eenmaal bij trainen. Door training worden je spieren sterker en krachtiger. Wil je sterker of sneller worden dan ontkom je niet aan spierpijn.

 

Wat is nu eigenlijk spierpijn?

 

Spierpijn kun je indelen in twee soorten:

 

Vroege spierpijn:

 Deze spierpijn komt door ophoping van melkzuur in je spieren. Je voelt deze direct of kort na de inspanning. De welbekende verzuring.

 

Verlate spierpijn

 Deze spierpijn wordt veroorzaakt door hele kleine scheurtjes in je spiervezels waardoor kleine ontstekingsreacties ontstaan. Je voelt deze meestal de volgende dag. Deze scheurtjes zorgen ervoor dat je spieren sterker worden.

 

Wat kun je wel doen?

 

Hieronder  volgen 6 tips om spierpijn te verminderen.

 

ü  Doe een goede warming up! Je zorgt er dan voor dat je bloed sneller gaat stromen en je spieren warmer zijn voor de krachtinspanning.  De kans op spierscheurtjes wordt dan kleiner.

 

ü  Doe een cooling down!  Je spieren hebben dan de gelegenheid van de inspanning tot rust te komen.

 

ü  Doe rustige rek- en strekoefeningen! Ga daarbij niet over je pijngrens heen!

 

 

 

ü  Laat spieren herstellen! Na een zware inspanning hebben je spieren rust nodig. Dat wil niet zeggen dat je niets hoeft te doen, maar beweeg rustig. Ga niet elke dag intensief trainen.

 

ü  Neem een warm bad of douche!. Dit zorgt voor een betere doorbloeding. Smeer geen middeltjes zoals tijgerbalsem/Midalgan dat heeft geen effect en irriteert alleen de huid.

 

De laatste en belangrijkste tip:

 

      Laat je masseren! Massage bevordert het herstel van je lichaam en dus ook je spieren. Het kneden van spieren zorgt voor een betere bloeddoorstroming.

Massage zorgt ervoor dat:

·         de lokale doorbloeding verbetert;

·         lymfevocht beter doorstroomt;

·         er een lagere productie van oedeem plaatsvindt (ophoping van lymfevocht)

·         de spierspanning in rust verlaagt.

 

0 Berichten

Nieuwe blogpost

Dry needling.........wat is dat?

 

Herken je dit?: Vage pijnklachten in rug, nek schouders, benen of elders aan het lichaam. Veel onderzoeken en therapieën hebben weinig tot niets geholpen? Misschien heb je dan last van triggerpoints oftewel spierknopen.  Triggerpoints kunnen namelijk de oorzaak zijn van veel klachten (vooral bij sporters). 

 

Vooral de triggerpoints bij schoudergordelspieren en rond de heup/onderrug zijn berucht.
Even wat druk geweest of wat zwaarder getraind?  Ze verdwijnen na wat rust of een goede sportmassage vanzelf wel. Echter is dit  helaas niet altijd het geval. Soms kunnen triggerpoints erg hardnekkig zijn. Het gevolg :  uitstralende klachten, gespannen/stijve spieren  en moeizaam sporten. Een triggerpoint kan het plezier in sporten aardig vergallen. Gelukkig kan 
Dry needling  hierbij helpen.

Maar wat is nu eigenlijk een Triggerpoint? Het is een mooie Engelse benaming voor een aantal verkrampte spiervezels. Deze verkramping is een gevolg van het niet meer kunnen ontspannen van deze spiervezels door een chemische verandering.

 

In de tekening hiernaast is:
A= spiervezel in rust
B= een triggerpoint
C= de rest van de spiervezel met een triggerpoint

Door de verkramping is de doorbloeding verslechterd wat uiteindelijk pijnsignalen kan veroorzaken; ook naar andere delen in het lichaam. Dit wordt reffered pain (een vertaling kan zijn: afgeleide pijn) genoemd.
Deze pijn is anders (en voelt ook anders ) dan zenuwpijn bv ten gevolge een hernia ondanks het uitstralende karakter.

www.praktijkvlierboom.nl

www.praktijkvlierboom.nl
Triggerpoints in de trapezius spier. In dit voobeeld is het gevolg hoofdpijnklachten.

Reffered pain komt  in voorspelbare patronen voor in het lichaam. Elk triggerpoint heeft een specifiek pijn uitstralingsgebied dat in veel gevallen een ander gebied bestrijkt dan de plek van het triggerpoint zelf. Zo kunnen bepaalde triggerpoints in een halsspier (scalenus spier), pijn  veroorzaken die uitstraalt tot in de vingers.
Triggerpoints in de bilspieren kunnen pijn in de hamstrings, kuiten, lies en/of rond de knie veroorzaken (naar gelang welke bilspier het betreft.)

Triggerpoints in de trapezius spier. In dit voorbeeld is het gevolg hoofdpijnklachten.

Ook de spier zelf is vaak (continu) gespannen wat een bewegingsbeperking of een veranderd beweegverloop kan veroorzaken.

 

 

Triggerpoints zijn dus naar en pijnlijk, maar is daar nu iets aan te doen?

 

Ja hoor! De problemen die triggerpoints veroorzaken kunnen  soms heel eenvoudig verholpen worden. Namelijk door: Dry needling.

 

In veel gevallen kan Dry needling op een snelle wijze verlichting van de klachten geven.
Bij Dry needling wordt een heel dun naaldje in het triggerpoint geleid.
Van het inbrengen voel je niets (zo dun is het naaldje) van het triggerpoint voel je een wat doffe pijn.
(tenzij een verkeerd triggerpoint wordt aangeprikt; deze bevinden zich in het reffered pain gebied)

Grondige kennis van de anatomie is een vereiste waarbij het uiteraard belangrijk is waar en hoe je moet prikken, maar het is nog belangrijker om te weten waar en op welke wijze je
niet moet prikken. Een naald in een grote zenuw of een slagader....
(al is het niet altijd te vermijden dat een kleine huidzenuw of bloedvaatje aangeprikt wordt. Dit zal met de juiste voorzorgsmaatregelen en eventueel een pleister geen gevolgen hebben.)
Een knieholte, maar ook zeker 4 cm hiervandaan, oksel , hals en meerdere andere plekken zijn no go zones voor een dry needling naald.

Daarnaast is kennis van de pathologie heel belangrijk om een blessure adequaat aan te pakken.
Voor acute spierscheuringen , acute gewrichtsklachten (bv distorsies of erger) zijn andere behandelmogelijkheden aangewezen. Dry needling is dan niet geïndiceerd.

 


2 Berichten

Nieuwe blogpost

 

Waarom sportmassage?

 

Ontspanningsmassage, Thaise massage, Ayurvedische massage, bindweefselmassage, voetreflexmassage, Loomi, loomi massage enz.  Je hoort zoveel verschillende termen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Want waarom nu sportmassage?

 

Ik zal dat hieronder uitleggen.

 

In principe zijn alle massages erop gericht om met bepaalde handgrepen ontspanning te brengen in lichaam en/of geest. Zo is de ontspanningsmassage vooral gericht om je innerlijke rust te geven. Deze massage doet niet zoveel voor je spieren omdat de strijkingen daarvoor te zacht zijn. Thaise massage daarentegen kan erg pijnlijk zijn en als deze niet goed uitgevoerd wordt kan dat zelfs tot weefselbeschadiging leiden.

 

Sportmassage is het toepassen van een complex van handgrepen op een (ontbloot) en ontspannen lichaamsdeel van een gezonde sporter met als doel de lichamelijke conditie van de sporter te verbeteren, eventuele blessures sneller te laten herstellen en(/of) eventuele gevolgen van een sport weg te nemen, of deze zo min mogelijk te doen voelen.

Voordat je jezelf erkend sportmasseur mag noemen moet je eerst met goed gevolg een opleiding tot sportmasseur te hebben afgerond. Naast het praktijkexamen zijn er ook theoretische examens zoals anatomie, fysiologie, sportmassage en sportverzorging (waaronder EHBO). Verder leer je niet alleen masseren, maar ook tapen, behandelen van eenvoudige sportblessures en hoe je een functieonderzoek van gewrichten uitvoert. Een sportmasseur weet dus best goed hoe het bewegingsapparaat van een mens in elkaar steekt.

 

Een sportmassage kan soms wat pijnlijk zijn, maar deze pijn mag nooit te intens zijn of te lang duren.  De technieken die gebruikt worden zijn er op gericht prikkels aan het lichaam te geven die weer reacties teweeg brengen. Door deze reacties wordt het evenwicht in het lichaam opnieuw hersteld. Een verstoord evenwicht door bijvoorbeeld overbelasting kunnen reacties als vermoeidheid, spierpijn, slechte doorbloeding, stijfheid en spierspanning teweeg brengen.  Door je regelmatig door een sportmasseur te laten masseren verminder je ook de kans op blessures.

 

0 Berichten